maandag 31 mei 2010

Silent Piler @ work in Århus


Silent Piler @ work in Århus

Op de werf in Århus wordt gebruik gemaakt van een Silent Piler om de damplanken in de grond te krijgen. Over deze machine hadden we reeds gehoord in de cursus uitvoeringstechnieken maar we hadden deze nog nooit met onze eigen ogen aan het werk gezien. Het was dus het moment om eens te gaan kijken hoe deze machine nu eigenlijk werkt.

Zoals op de afbeelding te zien bestaat de machine uit een eenheid die de damplank naar beneden duuwt en een grotere eenheid (de motor). Het geheel wordt bestuurt door een speciaal hiervoor opgeleide "machinist" die de machine bedient met behulp van 2 controllers. Er zijn nog niet veel van deze toestellen op de markt in Europa. Dit toestel reist dan ook Europa rond met zijn vaste machinist ( een Duitser) .

Bij dit systeem wordt een damplank letterlijk in de grond geduuwd zonder te heien of te trillen.Men gebruikt de voorgaande damplanken om de damplank in de grond te duwen (Als glijmiddel wordt water onder hoge druk gebruikt).

Het feit dat glijmiddel gebruikt wordt als glijmiddel is niet zo speciaal maar de techniek die men gebruikt om dit water te gebruiken als glijmiddel is wel het vermelden waard. Men gaat net voordat de damplank in het toestel geplaatst wordt, 2 hulpstukken aan de damplank lassen.

In deze hulpstukken worden de slangen voor het water geplaatst. Deze slangen worden samen met de damplank in de grond geduuwd terwijl er uit de slangen water onder hoge druk komt. Het water zorgt ervoor dat er minder kracht nodig is om de damplank in de grond te duwen aangezien door het water de wrijving voor een groot deel gereduceerd wordt. Nadat de damplank op de juist diepte zat kwamen tot onze grote verbazing zonder enig probleem de waterslangen naar boven. Op één of andere manier waren de hulpstukken de waterslangen met hoge druk vasthouden sterk genoeg om de slangen vast te houden maar was het toch mogelijk om deze zonder problemen te verwijderen.

We kwamen er zelf niet uit dus gingen we naar één van de arbeiders die verantwoordelijk was om de hulpstukken op de damplank te lassen.  Zoals te zien op deze foto bestaat deze "beugel" uit een huls met daarin een slagpin. Na het plaatsen van de waterslangen in deze beugel wordt met de hamer de slagpin in de waterslang geslaan. De damplank wordt naar beneden geduuwd en wanneer deze op het juiste level zit wordt er stevig aan de waterslangen getrokken met de machine en het is zo dat de slagpin sterk genoeg is om de slang vast te houden terwijl het water onder hoge druk uit de slang komt maar zwak genoeg is om door een ruk met de machine te doen breken.
( De hulpstukken kosten 30 DKK per stuk dit maakt 60 DKK per damplank wat neerkomt op een 8 euro.

De machine die hier aan het werk was kon maximaal 150 ton duwen en op een goede dag kon men een 20 damplanken naar benden duwen.  Afsluitend nog een filmpje van de machine aan het werk op de werf te Århus.


1 opmerking:

  1. Stopt hij dan met spuiten een stuk voor hij helemaal in de grond zit? Want anders woelt hij toch de grond los onder de definitieve positie van de damplank?

    Grtz

    BeantwoordenVerwijderen