The Bid for tender is Ready ...
Na 3 weken van calculatie hebben we onze prijs klaar om mee naar de aanbesteding te dingen.
We rekenden zelf alles uit voor : grondwerken , funderingswerken , vloerplaten , kollomen, balken en werfinrichtingskosten.
Zoals reeds eerder vermeld was het voor ons nieuw dat we echt allle hoeveelheden zelf moesten berekenen. In België krijg je normaal een meetstaat waar alle hoeveelheden instaan en dan hoef je niet echt alles effectief 100% correct na te rekenen of te controleren.
We moeten hier ook effectief de brieven schrijven naar onze onderaannemers en hun uitnodigen om prijs te geven voor dit werk voor een bepaalde datum met de bijhorende verplichtingen voor alle partijen. Na het winnen van de aanbesteding moeten we dan een brief + contract opstellen waarbij we de onderaannemer op de hoogte brengen dat we het werk gewonnen hebben en dat hij het werk dient uit te voeren tussen de opgegeven data.
Vandaag hebben we de laatste hand gelegd aan onze aanbesteding en zoals het hoort zullen we morgen de dubbele envelop met daarin onze aanbesteding aanbieden op zijn bureau voor het verstijken van de aanbestedingsdeadline om 11u30.
Het is grappig maar zeker en vast leerrijk dat ze effectief alles naspelen zoals in het echte leven ( bijvoorbeeld 3 dagen voor het verstrijken van de deadline voor aanbesteding kregen we nog een brief met aanpassingen van de aanbesteding waardoor we nog enkele dingen dienden aan te passen )
Onze docent hier is nogal old-fashion en verwachtte van ons dat we alles invulden in excel templates waar sociale lasten en dergelijke reeds inzaten. Omdat hij het vroeg hebben we dit zo gedaan maar voor mezelf heb ik de kostprijsberekening nog eens volledig opnieuw gemaakt in een ander programma genaamd SIGMA.
Andere studenten hadden ons verteld dat dit programma ons zeer goed kon helpen bij dit project. Valdis en ik wouden er zeker en vast meer over te weten komen dus vroegen we een docent die in het lokaal bezig was met een consultatie of het niet mogelijk was een kleine "workshop" te geven over sigma. Een half uurtje later kregen we de workshop en een uurtje later konden we zelf experimenteren in dit programma.
Sigma is een Deens calculatie programma maar is ook beschikbaar in het Engels. Net zoals Innocalc werkt dit ook met een bibliotheek die je kan aanmaken waar je prijzen dan inzitten maar op een bepaalde manier werkt dit programma veel overzichtelijker aangezien je in een boomstructuur werkt. Je splits je project op zoals een boom : Je hebt eerst de stam en dan een paar grote takken( de takken kunnen in België dan bijvoorbeeld je bestekposten zijn ) en aan deze takken komen kleinere takken en zo tot de twijgjes en bladeren. Op die manier kan je visueel zeer makkelijk het overzicht bewaren en per deeltak kan je ook de eenheidsprijs bepalen. Het aangename aan dit programma is dat het zeer gebruiksvriendelijk isat verschillende calculatoren elk kunnen werken aan een hoofdtak en dan zeer eenvoudig al deze bestanden kunnen samenvoegen.
Voor de rest gaat het leven hier zijn gewone gangetje ..... in het weekend feesten ( alhoewel ik vrijdag na een poolse wodka avond het feestje niet meer gehaald heb) en in de week alle dagen naar de universiteit om voor school te werken ...
Alhoewel we dit weekend iets heel fijn ontdekt hebben ( met dank aan onze Spaanse vriend Deiman) namelijk dat de Spanjaarden hier elke zondagnamiddag echte Spaanse Paella maken. De voorbije zondag hebben we voor het eerst sinds we hier aangekomen zijn het genoegen gehad om deze paella eens te mogen proeven en dit voor slechts 2 euro !!! Dit wordt zeker en vast onze vaste lunch op zondag aangezien we maar rond 12 uur ontbijten !!
De paella wordt hier gewoon geserveerd in de eetzaal van de universiteit. Dit is mogelijk aangezien de universiteit 7 dagen op 7 en 24/24 open is voor de studenten. Het enige wat gevraagd wordt is om alles terug in propere toestand achter te laten !!
Hopelijk winnen we de aanbesteding morgen en kunnen we dan beginnen aan het plannen van de werken , het schrijven van draaiboeken , veiligheidsvoorzieningen en een laatste belangrijk topic zal de quality assurance zijn !!
Tot de volgende !!
Het einde
14 jaar geleden
is het beter of Innocalc of heb je er nog geen grote studie moeten van doen?
BeantwoordenVerwijderenenjoy the weekends hé;-)!
grtz!
Jaja, klinkt allemaal heel interessant! Maar ik bent toch blij dat ik niet meer moet spelen alsof ik in een echt bedrijf werk, maar er ook effectief in werk :-D. Het is toch een heel groot verschil!
BeantwoordenVerwijderenAls je een prijsje van iets nodig hebt, ik kan hier wel wat catalogussen raadplegen ;-p.
Nederlandse groeten
Dat calculatieprogramma interesseert me wel.Je mag de software meenemen naar huis!! Graag ook de handleiding?
BeantwoordenVerwijderenkan je met ploegen en ploegrendementen werken?
alvast bedankt
cheers
Dag meneer Peters,
BeantwoordenVerwijderenIk ben zelf ook nog aan het experimenteren in het programma dus ik heb nog niet overal een antwoord op. Het project loopt voort en in mijn "vrije tijd" probeer ik wat te experimenteren in Sigma.
Een Engelstalige handleiding is beschikbaar in het programma en deze ga ik één dezer dagen eens doornemen !
Grz Tim